|
Godset Lykkesholm ligger meget smukt i bunden af en tunneldal ved en sø omkranset af skov. I en gren af dalen ligger Lykkesholms forgænger Magelund Voldsted, som er et af Danmarks største og stærkest befæstede voldsteder fra middelalderen. Engang var det en stor borg – i dag er kun de imponerende volde tilbage. Borgbanken er 15 meter høj og har en længde på 70 meter. Mod syd og øst er der store jordvolde, og mod nord og vest har der tidligere været en sø. Voldstedet er ryddet for skov, og fårene sørger i dag for, at voldstedet forbliver fri for træer og buske. Det markante fortidsminde kan således ses tydeligt i landskabet.
Voldene og borgen menes anlagt i slutningen af 1200-tallet og er omtalt første gang i 1329, hvor den på grund af de urolige tider blev forstærket. Kongeriget var ved at falde fra hinanden, fordi kongen og stormændene sloges om magten i Danmark.
Da Kong Valdemar i midten af 1300-tallet havde gjort op med de holstenske grever, vendte han sig mod de danske stormænd, og mange store borge blev ødelagt i disse år. Datteren dronning Margrethe den 1. gik i faderens fodspor. Mange af de befæstede borge, der ikke var kongemagtens eller ejet af kongetro undersåtter, måtte vige. I 1391 erhvervede dronning Margrethe den 1. borgen Magelund og overdrog den samme år til sin tro væbner Henneke Olufsøn Bjørn.
Beliggenhed:
Ved landbyen Lindeskov ca. 1,5 km vest for Ørbæk ad landvejen mod Ringe, drejes mod syd ad vejen mod Herregården Lykkesholm. Ca. 100 meter vest for Hyldens Bro findes en parkringsplads med et ”seværdighedsskilt” med en pil.
Følg skovvejen tæt øst for broen mod nord, og ca. 300 meter fremme drejes ad stien til højre op over bakken, og man kommer ind gennem en port i borgvolden.
Der er adgang til voldstedet gennem låger i hegnet. Der færdes får frit i området.
Der er flere p-pladser i området, for eksempel i direkte tilknytning til Magelund Voldsted eller i vejsiden ved den tidligere vandmølle. Vandreruten tager igennem hele skoven omkring Lykkesholm og Magelund Voldsted. Vandreturen til fods er ca. 5,3 km.
|
|