|
Ud mod Lillebælt på et engdrag mellem høje banker ligger det markante, middelalderlige Hakenør Voldsted, der engang dannede fundament for Høneborg Slot (Hønborg-Henneberg).
En nærmest firesidet borgbanke med afrundede hjørner og stejle skråninger. Den har været omgivet af en ringgrav med en yderdæmning. Begge dele er nu stærkt udjævnede, formodentlig med jord fra banken, hvis sider ser ud til at være beskåret.
Høneborg nævnes første gang som kongeligt slot 1369, da Valdemar Atterdag var konge.
Topfladen har været under dyrkning endnu op i 1900-tallet.
På borghanken ses enkelte teglstensbrokker og det samme er tilfældet på den landtunge, som i dalslugten bag voldstedet strækker sig ud mod dette, og her har formentlig stået bygninger i tilslutning til selve borganlægget.
Der er ingen rester af fundamenter som på den overfor på Fyn liggende Hindsgavl Slotsbanke.
På Koldinghusmuseet og på Nationalmuseet opbevares en del løsfund fra voldstedet. Det meste byggemateriale må være fjernet fra stedet og måske genbrugt på Koldinghus.
På Hønhorg Slotsbanke er 1858-1910 fundet 81 spredt liggende mønter, ældste fra Erik Klippings tid (konge 1259–1286), men de fleste fra Erik af Pommerns tid (konge 1396-1439).
Voldstedet består af en banke med stejle sider. Den er 6 - 8 meter høj og måler 30 meter i nord-syd og 45 - 50 meter i øst-vest. I 10 - 12 meters afstand fra banken er bevaret rester af en cirkulær vold, der er 0,5 meter høj og ca. 10 m bred. På et 30 - 40 m langt stykke mod stranden er volden næsten udslettet.
Voldstedet ligger hen i græs. Fredningsgrænsen forløber langs den ydre fod af volden, det vil sige i ca. 20 meters afstand fra bankens fod.
Personer:
Han var rigsråd og ejer af Lerbæk og Vollerslev. Han var en søn af Johan Brockenhuus til Vollerslev, der var landsdommer på Fyn, og Tove Bild.
Han findes første gang omtalt i året 1478, men man ved, at han i sin ungdom havde tjent bispen i Århus. I 1487 var han Lensmand på Høneborg og fra 1495 til sin død omkr. 1505 var han landsdommer i Nørrejylland. Som rigsråd er han nævnt fra 1498. Ifølge flere kilder skal han have været gift 2 gange og have fået Lerbæk i tilgift med sin første frue, Ingeborg Nielsdatter Stangeberg. Man ved med sikkerhed, at han 1495 var gift med Gese Knudsdatter Reventlow, der formodes at have medbragt herregårdene Bramstrup og Damsbo på Fyn.
Ligesom han selv i sin Tid var Brockenhuus-slægtens rigeste og mest ansete mand, således fortsatte hans slægt i denne position til den uddøde. Herefter blev godset inddraget og indlagt under Koldinghus len.
Slottet ødelagdes første gang af bønderne under grevens fejde 1534-36 og atter under kejserkrigen af Wallensteins tropper. Nu står kun resterne af borgbanken tilbage.
I "Peder Oxe, Et historisk billed" af Troels-Lund nævnes et møde på slottet i 1571 mellem Anna Hardenberg, Frederik II's elskerinde, og grevinde Elisabeth.
Det var på Hønborg slot Chr. II indlogerede sig, da han af Mogens Munk i Vejle havde fået overbragt det brev, hvori den jyske adel opsagde ham huldskab og troskab, og hvor han havde store problemer med at finde ud af, om han skulle blive og tage kampen op, eller tage til København.
Sagnet fortæller, at da han en februarnat endelig besluttede sig for at forlade Jylland og indskibede sig, ombestemte han sig hver gang færgen nærmede sig Fyn og færgekarlene måtte i løbet af nattet sejle frem og tilbage over 20 gange inden kongen ved morgengry, da han befandt sig ved Fyn, besluttede sig for at gå i land og tage til København.
Beliggenhed:
Hagenørvej
7000 Fredericia
Høneborg slot eller Hakenør voldsted er et voldsted i Børup skov, ved Lillebælt 8 kilometer sydvest for Fredericia.H akenør dannede engang fundament for Høneborg slot.
|
|