|
Stedet nævnes første gang i 1321, hvor Sture-slægten overtager stedet. Slottet stod på voldbanken indtil 1555, hvor dets ejer Thomas Sturre lod det nedrive til fordel for Østerholm Slot.
Ruinerne fra sidstnævnte kan stadig ses uden for skoven lidt sydøst for Helvedgård.
Stedets ildevarslende navn er mere fredsommeligt, end det umiddelbart lyder. Det kommer af det tyske Hellwitt, som betyder Helligskov.
Voldgraven er alt, hvad der i dag er tilbage af middelalderherregården Helvedgård.
ovedbygningen har ligget på toppen af forhøjningen i midten – her var man beskyttet af voldgraven i ufredstider. Helvedgård omtales første gang i 1321, men er muligvis ældre. Navnet har ikke noget med helvede at gøre, men betyder ”hellig skov” og henviser måske til de mange oldtidsgrave i skoven.
Et gammelt sagn fortæller, at en havfrue forstyrrede byggeriet af Helvedgård. Hver nat kom hun op fra Rønnebækken og rev det ned, som var blevet bygget dagen før. Først da hun blev bremset af en dæmning over bækken, kunne Helvedgård bygges færdig.
I 1554 overgik ejendommen til lensmanden Thomas Sture, der var den rigeste og mægtigste herremand på Als og amtmand med ansvaret for Christian II, da kongen sad som fange på Sønderborg Slot. Sture var ikke tilfreds med den beskedne hovedbygning på 175 kvm. Han lod den rive ned og byggede Ny Helvedgård eller Østerholm ca. 1,5 km længere mod sydøst.
Helvedgaard Voldsted
Helvedgård voldsted i Nørreskoven på Als rummer spor fra det tidligere Gammel Østerholm slot.
Stedet nævnes første gang i 1321, hvor Sture-slægten overtager stedet. Slottet stod på voldbanken indtil 1555, hvor dets ejer Thomas Sturre lod det nedrive til fordel for Østerholm Slot. Ruinerne fra sidstnævnte kan stadig ses uden for skoven lidt sydøst for Helvedgård.
Stedets ildevarslende navn er mere fredsommeligt, end det umiddelbart lyder. Det kommer af det tyske Hellwitt, som betyder Helligskov.
Helvedgård er velbevaret og består af en rektangulær i topfladen 25 x 18 meter stor banke, som hæver sig ca. 4 meter over vandspejlet i den omgivende voldgrav. På banken har der ligget en 20 x 9 meter stor hovedbygning, der var rejst på et kampestensfundament. Stureslægten overtog muligvis Helvedgård i 1321, men de bevarede bygningsrester er formentlig senmiddelalderlige. Gården var beboet frem til 1555, hvor Thomas Sture blev eneejer og indledte opførelsen af Østerholm, ca. 1,5 km længere mod syd.
Beliggenhed:
Nørreskovvej
6430 Nordborg
Åben 24 timer
Hellevedgård nås ved at forsætte nordpå fra Østerholm til Nørreskoven. I
t-krydset i skovens udkant drejes til venstre ad skovvejen. Efter 1,7 km ses voldstedet umiddelbart til venstre for vejen . Der er en parkeringsplads med medborde bænke, og der er bygget en bro over voldgraven på sydsiden af voldstedet.
|
|